Mazeret Sınavına Hangi Durumlarda Girilebilir
  1. Anasayfa
  2. Sınavlar

Mazeret Sınavına Hangi Durumlarda Girilebilir

Üniversitelerde mazeret sınavlarına girebilmek için genellikle belirli ve geçerli nedenlere sahip olmak gerekir. Bu nedenler, üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, ancak genelde aşağıdaki durumlar mazeret sınavı talebi için geçerli kabul edilir:

0

Üniversitelerde mazeret sınavlarına girebilmek için genellikle belirli ve geçerli nedenlere sahip olmak gerekir. Bu nedenler, üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir, ancak genelde aşağıdaki durumlar mazeret sınavı talebi için geçerli kabul edilir:

1- Hastalık hali

Öğrencinin sağlık sorunları nedeniyle mazeretli sayılabilmesi için hastalığını sağlık kurum ve kuruluşlarından aldığı bir raporla belgelendirmesi gerekmektedir.

2- Yakınların ölümü veya acilen hastaneye kaldırılması

Öğrencinin eşi, annesi, babası, çocuğu ve kardeşlerinden birinin vefatı halinde vefat tarihinden itibaren beş iş günü içerisinde katılamadığı sınavlardan mazeretli sayılabilmesi için ölüm raporunun ibrazı gerekir.
Öğrencinin eşi, annesi, babası, çocuğu ve kardeşlerinden birinin önemli bir hastalık veya kaza nedeni ile sınav arifesinde veya sınav günü acilen hastaneye kaldırılması durumunda öğrencinin mazeretli sayılabilmesi için hastanın raporunun ibrazı gerekir.

3- Trafik kazası

Sınava gelmek üzere yola çıkan öğrencinin, sınava zamanında yetişmesini engelleyecek nitelikte bir trafik kazası geçirmesi halinde, trafik şubesinden alacağı kaza tutanağını ibraz etmesi durumunda mazeretli sayılır.

4- Gözaltı ve tutukluluk hali

Öğrencinin gözaltı ve tutukluluk nedeniyle mazeretli sayılabilmesi için:
a) Öğrenci herhangi bir nedenle karakola götürülmüşse, ilgili karakol amirinden alacağı belgeyi ibraz etmesi,
b) Öğrenci gözaltına alınmışsa, cumhuriyet savcılığından veya emniyet biriminden alacağı belgeyi,
c) Öğrenci tutuklanmış ise tutuklama kararının bir suretini ibraz etmesi gerekir.

5- Üniversite ve diğer resmi kurumlarca görevlendirilme hali

Öğrenci ulusal veya uluslararası yarışma, sportif faaliyet vb. nedenle üniversite veya diğer resmi kurumlarca yapılan görevlendirme nedeni ile sınava girememişse, mazeretli sayılabilmesi için görevlendirme belgesini ibraz etmesi gerekir

6- Sınavların Çakışması Halinde

Aynı gün ve saatte sınavları çakışan öğrencilere, giremedikleri sınavlar için mazeret sınavı hakkı tanınır. Çakışma olmayıp, aynı günde sınavları olan öğrenciler için kararı birim yönetim kurulu verecektir.

Çift anadal, yandal programlarından yararlanan öğrenciler de bu kapsam içerisinde dahil
edilir ve bu öğrencilere ikiden fazla derslerinin çakışması halinde mazeret sınavına girme hakkı verilir.

7- Diğer Belgelenebilir Durumlar

Sayılan mazeretler dışındaki mahkeme çağrısı, askeri yükümlülük ,yangın, sel, deprem gibi olağanüstü haller ile diğer sebeplerle öğrenci sınava girememişse bu mazeretini belgelendirmesi şartıyla veya sınavını tamamlayamamışsa sınav görevlileri tarafından tutulan tutanak dikkate alınarak öğrencinin durumu Birim Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve karara bağlanır.

Mazeret Sınavına Ne Zaman Başvurulabilir?

Yukarıda sayılan mazeretlerden biri nedeni ile sınava giremeyen öğrenci, mazeret sınavına girmek istediği ders veya dersleri belirten dilekçeyi mazeretini gösteren belgelerle sınavı izleyen beş iş günü içinde bildirmesi gerekir. Bu süre Üniversiteden Üniversiteye göre değişebilir, ilgili yönetmeliklerden veya bölümden öğrenilmesi gerekmektedir.

Mazeret Sınavı Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılır?

Mazeret sınavına girmek istediği ders veya dersleri belirten dilekçeyi ve mazeretini gösteren belgelerle birlikte bağlı olduğu birim öğrenci işlerine/bölüm sekreterliğine/dekanlığa bildirir. Tam olarak belgenin teslim edileceği yer Üniversite yönetmeliklerinde açıklanmaktadır. Bazı Üniversiteler mazeret sınav başvurusunu bilgi yönetim sistemlerinden alabilmektedir, bu şekilde o okula hiç gitmeden online olarak belgelerinizi gönderebilirsiniz. Buna örnek olarak Marmara Üniversitesini gösterebiliriz. Bazı Üniversitelerde imzalı dilekçenizi ve mazeretinizi ispatlayan belgeyi e-mail olarak isteyebilir. Dediğimiz gibi bu tamamen Üniversitenize bağlı bir durumdur.

Mazeret Sınavları Ne Zaman Yapılır?

Mazeret sınavları yıl içi /yıl sonu sınavları bittikten sonra 1-2 hafta içinde yapılabilir. Bu Üniversite akademik takvimlerinde ilan edilmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir