Sınamalı Öğrencilik Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Genel

Sınamalı Öğrencilik Nedir?

Sınamalı öğrencilik, genellikle belirli bir akademik başarı seviyesinin altına düşen öğrencilere verilen bir statüdür. Bu statü, öğrencinin akademik durumunun tehlikede olduğunu ve başarısını artırması gerektiğini ifade eder.

0

Sınamalı öğrencilik, üniversitelerde öğrencilerin akademik başarı düzeylerini belirli bir seviyede tutmalarını sağlamak amacıyla uygulanan bir sistemdir. Genellikle, öğrenci başarısının düşük olduğu durumlarda devreye girer ve öğrenciyi hem akademik performansını artırmaya hem de okulla olan ilişkisini düzenlemeye teşvik eder. İşte sınamalı öğrencilik hakkında detaylı bilgiler:

1. Sınamalı Öğrencilik Nedir?

Sınamalı öğrencilik, genellikle belirli bir akademik başarı seviyesinin altına düşen öğrencilere verilen bir statüdür. Bu statü, öğrencinin akademik durumunun tehlikede olduğunu ve başarısını artırması gerektiğini ifade eder.

2. Hangi Durumlarda Sınamalı Statüsüne Düşülür?

  • Üniversiteye göre değişiklik göstermekle birlikte, genellikle Genel Not Ortalamasının (GANO) belirli bir alt sınırın altına (örneğin, 2.0/4.0) düşmesi durumunda öğrenci sınamalı statüsüne alınır. Örneğin Marmara Üniversitesinde bu oran 1.80/4.00’dır.
  • GANO’su 1,80’in altında olan bir öğrencinin son iki yarıyıldaki her iki YANO’sununda 2,00’nin altında olması halinde öğrenci sınamalı statüde kabul edilir ve ilgili yarıyıl derslerine kayıtlanamaz, ancak önceki yarıyıllardan başarısız olduğu (FD, FF, FG, DZ) veya DD, DC notları ile geçmiş olduğu dersleri tekrar alabilir.

3. Hangi Durumlarda Sınamalı Öğrencilik Statüsünden Çıkılır?

  • GANO’su 1,80 veya üzerinde olan öğrenci YANO’suna bakılmaksızın normal öğrenci statüsündedir ve ilgili yarıyıl derslerine kayıtlanabilir.
  • GANO’su 1,80’in altında olan öğrencinin sınamalı statüde olup olmayacağına ise son iki yarıyılındaki (yaz dönemi hariç) YANO’suna bakılarak karar verilir. Bu YANO’larından herhangi birinin 2,00 veya üzerinde olması halinde öğrenci yine normal statüde kabul edilir ve ilgili yarıyıl derslerine kayıtlanabilir.
  • Sınamalı statüde olan öğrenci takip eden yarıyıllarda sınamalı statüden çıkabilir. Sınamalı statü sadece ilgili yarıyıl için geçerlidir. Her yarıyıl başında ders kaydı esnasında öğrencinin sınamalı statüde olup olmayacağına tekrar bakılır.
  • Sınamalı statüde iken ilgili yarıyıl(lar)da ilgili yarıyıl ders(ler)ini alamayan öğrenci sonraki yarıyıllarda sınamalı statüde olup olmamasına bakılmaksızın geçmiş yarıyıllara ait dersleri önceden almamış olsa dahi alabilir.

Sınamalı öğrencilik, bir ceza değil; öğrenciyi motive etmeyi ve başarısını artırmayı hedefleyen bir sistemdir. Bu süreçte öğrencinin sorumluluklarını fark ederek gerekli adımları atması önemlidir.

Bu konu ile ilgili sorularınız olursa “Soru Sor” kısmında veya aşağıdaki yorum kısmından sorularınızı iletebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir